Вести

Предавање – Епилепсија код деце и Хипогликемија код деце.

У ПУ “Софија Ристић” у Тополи одржана су предавања и трибина на тему Епилепсија код деце и Хипогликемија код деце, за васпитаче ове установе. Предавач је др Душица Лешњак.

Национални дан борбе против дувана.

Поводом обележавања Националног дана борбе против дувана одржали смо предавања у ОШ Доња Шаторња. Указали смо на значај штетности пушења код младих и значај ХПВ вакцинације. Преко 80 ученика је са пажњом саслушала и учествовала у заједничком дружењу.

Вакцинација против ХПВ вируса и Болест зависности – Пушење

У циљу свести о значају и могућности вакцинације против ХПВ вируса, као и превенцији Болести зависности-Пушењу одржали смо предавања у ОШ у Наталинцима ученицима узраста од 5-8 разреда.

Превентивни прегледи

И ове недеље, 19. новембра, у око 170 државних здравствених установа широм Србије биће организовани превентивни прегледи. Грађани ће моћи да измере телесну тежину, одреде степен ухрањености, измере крвни притисак, ниво шећера, гликолизираног хемоглобина као и да провере липидни статус.
Преглед може да се обави без заказивања у пероду од 8 до 16 сати у Дому здравља “Свети Ђорђе” Топола на адреси Булевар Вожда Карађорђа 67.
Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима.
Током овог и претходног месеца организовани су ултразвучни прегледи дојке, ПСА тест, прегледи штитасте жлезде, као и кардиолошки прегледи са контролом нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви.

Превентивни прегледи

Најава превентивних прегледа по Србији
12.11. 2023. од 08 до 16 часова
Превентивни прегледи биће организовани у недељу 12. новембра, у око 170 здравствених установа широм Србије. Грађани ће моћи да ураде следеће прегледе:
– Мерење телесне масе
– Израчунавање степена ухрањености
– Мерење крвног притиска
– Одређивање гликемије
– Гликолизирани хемоглобин (ХбА1Ц)
– Липидни статус.
Заказивање није потребно, већ је довољно само да грађани оду до здравствене установе Дом здравља “Свети Ђорђе” Топола на адреси Булевар Вожда Карађорђа 67 од 8 до 16 сати.
Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима.
У протеклом периоду рађени су ултразвук дојке, ПСА тест, прегледи штитасте жлезде, као и кардиолошки прегледи са контролом нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви.

Здрави стилови живота

Предавања смо наставили у ОС Горња Трнава уз обострано задовољство и изузетно гостопримство.

Међународни дан старих

Поводом Међународног дана старих, служба поливалентне патронаже је одржала предавање на тему “квалитетно старење” у Дому пензионера у Тополи.

Превентивни прегледи.

Најава превентивних прегледа по Србији
04. и 05. 11. 2023. од 08 до 16 часова 

Превентивни прегледи биће организовани и овог викенда, у суботу и недељу 04. и 05. новембра, у око 170 здравствених установа широм Србије. Грађани ће моћи да ураде кардиолошке прегледе, односно ЕКГ, мерење крвног притиска и одређивање нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви. Заказивање није потребно, већ је довољно само да грађани оду до здравствене установе Дом здравља “Свети Ђорђе” Топола на адреси Булевар Вожда Карађорђа 67 од 8 до 16 сати.

Болести срца и крвних судова водећи су узрок оболевања и умирања у Србији и у свету. У већини случајева кардиолошке болести изазване су факторима ризика који се могу контролисати или лечити – висок крвни притисак, гојазност, пушење, недовољна физичка активност.

Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима. 

Током октобра рађени су ултразвук дојке, ПСА тест и прегледи штитасте жлезде.